KERESÉS:
     
  KÖZÉP-BÉKÉSI CENTRUM PROJEKTEK ÉS MŰKÖDÉS TURISZTIKAI PROGRAMOK KIADVÁNYOK AKTUÁLIS
Feliratkozás a hírlevélre: Az Ön emai-címe:
 

Helyi termelők

Helyi termekek

Termelői piacok

Rendezvénynaptár

Galéria

Túraeszközök_______________________

_______________________

Lezárult az Active Tours projekt.
Tekintse meg tematikus turisztikai kiadványunkat!

 

_______________________

Partnereink az
Active Tours projektben:


http://www.imm-arad.ro/

------


http://www.korosokvolgyekozpont.hu/

_______________________

 

HURO/0901/241/2.1.3 Active Tours PROJECT BEMUTATÁSA

A KÖRÖSÖK-VÖLGYE AKTÍV TURIZMUSÁNAK FEJLESZTÉSE

UNIÓS TÁMOGATÁSSAL

 

A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás 2010. november 1-jén kezdte meg a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében támogatott projektjét, ’Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök Völgyében’ címmel (HURO/0901/241/2.1.3.). A projekt 2012. június 30-án zárult.

A Társulás célja a tagok és az általuk közrefogott közép-békési centrumtérség társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása, ennek érdekében összehangolt területfejlesztési politika érvényesítése, közös területfejlesztési programok kialakítása, végrehajtása. A három település egyik közös fejlesztési iránya a turizmus - a térség kulturális és természeti adottságainak bázisán. Ehhez a nyertes projekt nagy lendületet ad, mivel a projekt célja, hogy a Körösök-völgye a belföldi és külföldi túrázók körében ismert és népszerű aktív turisztikai úticéllá váljon - a természeti és környezeti fenntarthatóságot figyelembe vevő szervezéssel és koordinációval. A beszerzett eszközöket az ideérkező turisták, a tagtelepülések önkormányzatai és azok oktatási intézményei vehetik igénybe elősegítve a lakosok aktív szabadidő-eltöltését. A projekt 113.653 € (közel 32 millió Ft) összköltséggel, 5 % önerővel valósult meg.

 

A projekt hatásai:

  • Több turisztikai programlehetőség várja a turistákat a projekt által generált túraprogramoknak köszönhetően.
  •  A turisztikai eszközök kínálata jelentősen növekedett a térségben
  • Hiánypótló túraajánló kiadvány készült el amely hiánypótló módon foglalja össze a két határmenti megye, Arad és Békés népszerű túraútvaonalait
  • A projekt által a turizmus élénkülése, a vendégszám növekedése várható.

A projektben elért eredmények:

Eszközök

Az aktív turisztikai lehetőségek kínálatát egy sor beszerzett eszköz növeli, sárkányhajók (2 db), túrakenuk (12 db); kerékpárok (összesen 22 db); geocaching-túrákhoz GPS-készülékek (összesen 9 db); Nordic Walking botok (10 pár) teszik lehetővé a széleskörű turisztikai program- és helyi rendezvényszervezést.

Stégek

A projekt egyik fontos eleme 2 db stég elhelyezése az Élővíz-csatornára, valamint a Kettős-Körösre, melyek a vízitúrák közben történő kikötéshez, pihenéshez biztosítanak megfelelő, és már régóta szükséges infrastruktúrát.

Közös Turisztikai Marketingstratégia

Arad és Békés megye turisztikai értékeit, lehetőségeit, helyzetét, népszerű túraútvonalait, fejlesztési irányait, a projekt eredményeinek promóciós javaslatait bemutató tanulmány segíti a turisztikai szolgáltatókat tevékenységük jobbításában. A stratégia magyar és angol nyelven letölthető a www.kozepbekes.hu baloldali menürendszeréből.

Kiadványok

A projekt keretében tizenöt aktív turisztikai túraprogram került feltárásra Arad és Békés megyében, amelyek programcsomagokba szervezve, magyar, angol és román nyelvű kiadványokban népszerűsítik értékeinket és csalogatják térségünkbe a turistákat. A kiadvány elérhető a Tourinform irodákban és letölthető a http://www.kozepbekes.hu/..... linken.

Tanulmányutak

A turisztikai szolgáltatók részére szervezett két tanulmányút a határon átnyúló együttműködést szorgalmazta és lehetővé tette egymás turisztikai értékeinek megismerését.

Honlapok

A projekt eredményeit a Vezető Partner honlapja, a www.kozepbekes.hu, valamint az aradi partner honlapja, a www.imm-arad.ro/activetours mutatja be. A honlapról letölthetők az elkészült kiadványok, mindhárom nyelven, a marketingstratégia, és lehetséges a túraeszközök online foglalása a három közép-békési településen. A látogatók az aktuális rendezvényekről is tájékozódhatnak a www.kozepbekes.hu honlapon.

Partnerség

A projekt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel, valamint a Kis- és Középvállalkozások Romániai Nemzeti Tanácsának Aradi Kirendeltségével partnerségben valósult meg.

Médiamegjelenések

http://www.kozepbekes.hu/?menu=2

Turisztikai programok

http://www.kozepbekes.hu/?almenu=43&menu=4

Túraajánló kiadvány

http://www.kozepbekes.hu/userfiles/file/15%20akt%C3%ADv%20t%C3%BAr%C3%A1k/AktivTours.pdf

Eszközök igénylése

http://www.kozepbekes.hu/?almenu=12&lang=1&menu=4

Marketingstratégia

Magyar nyelven: http://www.kozepbekes.hu/?almenu=12&lang=1&menu=4

Angol nyelven: http://www.kozepbekes.hu/userfiles/file/Marketing_strategy_ACTIVE_TOURS_ENG.pdf

Román nyelvű oldalak:

http://www.imm-arad.ro/activetours/ 

 

www.hungary-romania-cbc.euwww.huro-cbc.eu


Folytatódik az aktív turizmus fejlesztése a Körösök Völgyében

A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás koordinálásával, a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program’ keretében megvalósuló aktívturisztikai fejlesztés már számos eredményt ért el.  A ’Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök völgyében’ című, (HURO/0901/241/2.1.3.) projektben beszerzésre került sporteszközöket a három tagtelepülés egymás között a természeti adottságok szerint osztotta fel és biztosítja lakosai, iskolásai részére. Békésen főként a vízitúrákhoz, Békéscsabán és Gyulán inkább a kerékpározáshoz és a gyalogtúrákhoz szükséges eszközök kerültek elhelyezésre. A projekt vonatkozásában elkészült a Közép-Békés és Arad megye turisztikai értékeit felsorakoztató közös turisztikai marketingstratégia, a 15 aktív turisztikai útvonal megjelölésével. A tavaly nyáron feltárt, Arad és Békés megyei útvonalak programcsomagokként magyar, angol és román nyelvű turisztikai kiadványban, valamint a megújult www.kozepbekes.hu honlap oldalain kerülnek bemutatásra. A túralehetőségeket két tanulmányút keretében mutattuk be a két ország turisztikai szolgáltatóinak Arad és Békés megyében.

Az aktív turisztikai kínálatot már tavaly nyáron színesítették a ’Körösök Völgye - Határtalan Vándortúra’, az ’Egy hajóban evezünk!’ valamint helyi sárkányhajó-fesztiválok, kerékpártúrák alkalmával felhasznált sárkányhajók, túrakenuk, túrakerékpárok, valamint a geocaching-túrákhoz GPS készülékek - biztosítva a Körösök vidéke aktív felfedezésének természetes élményekben gazdag lehetőségét. A projekt további időszakában készülnek el a turisztikai kiadványok, valamint a vízitúrázás közben a kiszállást megkönnyítő stégek az Élővíz-csatornán és a Kettős-Körösön. A turisztikai programlehetőségekről honlapunkon adunk folyamatos tájékoztatást a 2012. április 30-ig tartó projekt során.

A projekt teljes költsége: 113.653 €

A partnerség tagjai:

  • Vezető partner: Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás,
  • Körösök Völgye Natúrpark Egyesület,
  • Kis- És Középvállalkozások Romániai Nemzeti Tanácsa, Aradi Kirendeltség. 

KORÁBBI HÍREINK

2012. április

Lezajlott az ’Active Tours’ nevű projekt utolsó programja

A szép időnek és a jó szervezésnek köszönhetően sikeresen lezárult 2012. április 22-én, a Föld Napján megrendezett Szedd a lábad! túraprogram.


További képek a galériában.

A túra a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület egyik pályázata keretében frissen elkészült Csabai Körtúra útvonalán és a legendás Pósteleken zajlott, és egyúttal promóciós programja volt a Közép-Békési Területfejlesztési Társulás HURO/0901/241/2.1.3 ’Active Tours’ nevű projektjének is.

 

A túrát három közép-békési városból kerékpárral vagy gyalogosan lehetett teljesíteni a megadott túraútvonalak egyikén. A kiruccanásra mintegy 25 felső tagozatos általános iskolás, középiskolás, egyetemista és felnőtt csapat érkezett. Sok családi és baráti társaság is részt vett a kiránduláson, amelyen nem a gyorsaságot, hanem a részvételt díjaztuk. A részvételt az előre elkészített igazoló- és a kitöltött feladatlappal kellett bizonyítani a célállomáson Pósteleken, ahol ökolábnyom-számítás, ökotársas és ügyességi játékok várták a túrázókat.

A helyes megoldásokat leadó résztvevők között sárkányhajózást sorsolunk, amely nyereményt 2012. május 26-án lehet igénybe venni egy sárkányhajó-verseny keretében. A nyerteseket a napokban értesítjük ki a regisztrációnál megadott elérhetőségeken.

 

A program megvalósításával az aktív szabadidő-eltöltésének ösztönzése mellett, a Csabai Körtúra útvonalának megismertetése volt a célunk.

A program szervezésében nem csak a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület és a Közép-Békési Centrum munkatársai vettek részt, hanem segítő önkéntesek is, akik munkáját ezúton is köszönjük!

 
Szedd a lábad legközelebb is!


 

2011. augusztus

Tanulmányút a Maros-ártérben

Egy esős, borongós napon, 2011. július 26-án került sor arra a tanulmányútra, melyet társulásunk a Békés megyei turisztikai szakembereknek szervezett a jelenleg megvalósítás alatt álló aktívturisztikai projektje (HURO/0901/241/2.1.3) keretében. A reggel még kedvezőtlen időjárás nem állt egész napos programunk útjába, Békéscsabáról 10 fővel indultunk a Maros-ártér Natúrpark  (Parcul Natural Lunca Muresului) Aradon lévő igazgatóságára.

Elsőként megtekintettük a védett terület közepén álló, modern látogatóközpontot, ahol előadást hallgattunk a Natúrpark tevékenységéről. Mivel délutánra kiderült az idő, kenukba szálltunk, és a Natúrpark egyik ökoturisztikai útvonalán túravezetővel leeveztünk a gyors sodrású Maroson Pécska településig. A 21 km-es túra során fokozottan védett füzes-nyárfás ártéri erdőterületek, szigetek, kavics- és homokpadok mellett haladtunk el, több helyen kikötöttünk a Maros sekély aprókavicsos partján. Utunkon több védett madarat - szürkegémeket, kiskócsagot, jégmadarat  - láttunk, valamint megnéztük a Maros-ártér Natúrpark külső rejtett kamerákkal lencsevégre kapott, vadon élő fajokról - őzekről, vaddisznóról, borzról - készült fotósorozatát, valamint a francia önkéntesek segítségével készülő új tanösvényét az egyik fokozottan védett erdőterületen.

A vízitúra után Bezdin monostorát látogattuk meg. A szerb egyházhoz tartozó, ma is működő monostorban egy nővér él és rendszeresen tartanak egyházi szertartásokat a kis létszámú helyi szerb közösségnek.

A program során kiderült, hogy a Maros-ártér Natúrpark hasonló tevékenységet végez, mint a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület  - környezeti szemléletformáló foglalkozásokat, táborokat szerveznek, tanösvényeket építenek ki, turisztikai fejlesztéseket végeznek, valamint látogatóközpontjában 40 férőhelyes szálláshely is üzemel. A natúrpark 17.455,2 hektáros területén folyamatosan nyilvántartják és figyelik a növény- és állatfajok állományát és változásait. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) osztályozásában az V. kategóriába (védett táj) tartozik a Maros-ártér Natúrpark, négy - összesen 971,4  - természetevédelmi rezervátummal, amelyek a IV. kategóriába (különleges élőhely) tartoznak: ezek Temes megyében a Csanádi erdő (Padurea Cenad), a Csanádi sziget (Insula Mare Cenad) és az Egeresi szigetek (Insulele Igris), valamint Arad megyében a Nagyporond (Prundul Mare). Keddi utunk az Arad és Pécska között található, mozaikos elhelyezkedésű, egymástól többé-kevésbé elkülönült területekből álló Nagyporondon keresztül vezetetett. 

Az egész napos, jó hangulatú programon a Megyei Tourinform Iroda, a Sárréti Nádas Alapítvány, a Százlábú Egyesület és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület; aradi részről a Kis- és Középvállalkozások Románaiai Nemzeti Tanácsa képviselői jelentek meg.


 

 2011. szeptember

Arad és Békés megyei turisztikai szakemberek tanulmányútja Közép-Békésben

"Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök Völgyében" című projektünk keretében 2011. szeptember 15-én tanulmányutat szerveztünk, hogy magyarországi és romániai partnereink megismerjék egymást és az aktívturizmus bázisául szolgáló, közös tájegységet alkotó természeti értékeinket. A program egy borús csütörtöki reggelen, a Körösök Völgye Látogatóközpontban, Békéscsabán, a Széchenyi ligetben kezdődött, ahol a projekt eddigi eredményei és további lépései, valamint a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület tevékenységei kerültek bemutatásra. A résztvevők sorában köszöntöttük román oldalról a Maros-ártér Natúrpark, az Infotour Arad, a Come with us!, a Condor Club, a Pony Club, valamint aradi projektpartnerünk, a Romániai Kis- és Középvállalkozások Nemzeti Tanácsa - Aradi Kirendeltsége képviselőit; magyar oldalról a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület, Gyula és Békés városok önkormányzatai, a Békés Város Kulturális Központ, a Százlábú Egyesület, a Csabai Bihargók Turista Egyesület, valamint magyar projektpartnerünk, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület képviselőit. Örömünkre szolgált, hogy a Szent István Egyetem Egészségturizmus szakirányáról is fogadtunk érdeklődő hallgatókat, mint leendő turisztikai szakembereket.

A program Békésen folytatódott, ahol a település polgármestere, egyben társulásunk elnöke, Izsó Gábor, valamint a főorvos, Dr. Rácz László bemutatta a város újonnan átadott járóbeteg-ellátó központját. Ezt követően közös sárkányhajózásra került sor a békési kishajó-kikötőben, amihez az időjárás a reggeli órákhoz képest már sokkal kedvezőbben járult hozzá. A sárkányhajókat társulásunk az aktívturisztikai projekt keretében vásárolta. E turisztikai lehetőségnek a tanulmányút során a résztvevők elsőkézből megtapasztalhatták csapatépítő jellegét, így hitelesen ajánlhatják a sárkányhajózást osztályoknak kirándulások, cégeknek csapatépítő tréningek, vagy egyéb alkalmak céljából. A különleges élmény után a csoport megtekintette a felújított Dánfoki Ifjúsági Tábort, mely határon túlról is várja vendégeit, többféle típusú szálláshelyeivel (kőépület, körszálló, faházak, kemping), vendéglátó-egységeivel, szabadstrandjával, sportpályáival. Dánfoki étteremben elfogyasztott ebéd után a társulás kenuival elindultunk a Kettős-Körösön Köröstarcsa felé. Sajnos a törhetetlen kenukkal is lehet borulni, amit az egyik hármas csapat ezúttal be is bizonyított. A jókedv azonban nem hagyta el a résztvevőket és az evezést vidámabban folytatták tovább.

A kb. 10 km kenuzást a Nagy-zugi holtágtól kerékpározással folytattuk a töltésen. A mezőberényi hídon kereszteztük a folyót és Dánfokra visszafelé a jobb oldali gátkoronán haladtunk. Útközben megtekintettük a Bodoky Vízügyi Múzeumot, valamint az 1980. évi  töltésszakadás emlékművét.  A nyárvégi napsütés kellemes időjárást biztosított egészen az esti órákig, amikor programunkat befejeztük és a további együttműködés jegyében elbúcsúztunk vendégeinktől.

Az eszközök logisztikáját a társulás utánfutójával a Békési Kajak-Kenu Klub biztosította - ezúttal is köszönet érte! 

A tanulmányút a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósult meg.


 

A „Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök völgyében” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttm ködési Program 2007- 2013 keretében valósult meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben él ő embereket, közösségeket és gazdasági szerepl őket az együttmű ködésbe bevont térség közös fejlesztésének el segítése érdekében, a határmenti térség alapvető er ősségeire építve.