KERESÉS:
     
  KÖZÉP-BÉKÉSI CENTRUM PROJEKTEK ÉS MŰKÖDÉS TURISZTIKAI PROGRAMOK KIADVÁNYOK AKTUÁLIS
Feliratkozás a hírlevélre: Az Ön emai-címe:
 

Helyi termelők

Helyi termekek

Termelői piacok

Rendezvénynaptár

Galéria

Túraeszközök_______________________

_______________________

Lezárult az Active Tours projekt.
Tekintse meg tematikus turisztikai kiadványunkat!

 

_______________________

Partnereink az
Active Tours projektben:


http://www.imm-arad.ro/

------


http://www.korosokvolgyekozpont.hu/

_______________________

 

CÉLOK

Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (Békéscsaba, Gyula és Békés városa, röviden: Közép-Békési Centrumtérség - KBC) azzal a céllal hozta létre a Fejlesztési Ügynökséget, hogy munkaszervezetként előkészítse és menedzselje a három város és a kapcsolódó kistérségek jövőbeni közös fejlesztési projektjeit. A projekt a Magyarország-Románia és Magyarország-Szerbia és Montenegró Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

A KBC-Arad Fejlesztési Ügynökség az elnyert pályázati támogatás segítségével több területen is fejlesztési és projektgenerálási, végrehajtási feladatokat lát el. A támogatást nyújtó Interreg III A program keretében megvalósult a KBC-Arad határon átnyúló kapcsolatok intenzívvé tétele, Arad megyével közös fejlesztési stratégia kialakítása, a lehetséges projektek kidolgozása és elindítása, valamint a potenciális résztvevők (vállalkozók, civil szervezetek stb.) bevonása és pályázataik támogatása.

A társulás további céljai a térség és a Körösök Völgye turizmusának erősítése a programkínálat bővítésével,  valamint a helyi termékek népszerűsítése mind az ideérkező turisták, mind a helyi lakosság részére. E célokat szolgálják benyújtott és a jövőben benyújtásra kerülő projektjeink is.

Valamennyi projekt a KBC teljes területén elősegíti a gazdasági szerkezetátalakulást, és hosszú távon is fenntartható álláshelyeket teremt nemcsak a környezettechnológiai iparban, hanem a mezőgazdaságban is.


A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás tevékenysége során a fenntartható és környezetbarát szemléletmódot képviseli, és próbálja terjeszteni illetékességi területén, a Közép-Békési Centrumtérségben. Ennek érdekében a társulás segíti azon szervezetek munkáját, amelyek a természettel együttműködő, környezetbarát szemléletet tűzik zászlajukra. A Hulladék Munkaszövetség országos kampányokat szervez és bonyolít le az előbb nevezett célok érdekében, megvalósult jó gyakorlatokat gyűjt, hogy mások példáin keresztül mutassa be a fenntarthatóság irányába tett lépéseket. A Humusz honlapján békés megyei példák is találhatók a környezetterhelés elkerülésére.


A Humusz és a Zöld Pók Alapítvány Nulla Hulladék jó gyakorlatokról készült kisfilmjei (http://www.humusz.hu/filmek/nullahulladek/jogyakorlatok)

Kisfilm készült például a javítóműhelyek fontosságáról, egy közösségi bicikliszerelő műhelyről, a várpalotai komposzt programról, a nagykamarási biozöldség-termelő programról, cserebere börzékről valamint egy budapesti adományboltról, repoharakat használó fesztiválokról, használt anyagokat újrahasználó műhelyekről. A Videótár egyre bővül, nemcsak hazai, hanem külföldi példákkal is. A Humusz honlapjáról ármelyik film átvehető, sőt, egy banner segítségével az egész Videótár belinkelhető más honlapokra is (http://www.humusz.hu/atveheto-boxok ).


Gyakran Ismételt Kérdések a hulladékcsökkentés lehetőségeiről

Hol juthatok hozzá jó minőségű használt kerékpárhoz? Hol találok környezetbarát termékeket? Hol adhatom le az elromlott elektonikai készülékemet? Mit lehet tenni a használt sütőolajjal? Hol lehet beszerezni újrapapírból készült iskolai füzeteket? Hogyan igényelhet egy társasház szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatást?
Ilyen és hasonló kérdésekre talál választ a Humusz Szövetség oldalán, itt: http://www.humusz.hu/gyik
Nulla Hulladék jó gyakorlatokról a www.nullahulladek.hu oldalon olvashat bővebben.

 

A „Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök völgyében” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttm ködési Program 2007- 2013 keretében valósult meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben él ő embereket, közösségeket és gazdasági szerepl őket az együttmű ködésbe bevont térség közös fejlesztésének el segítése érdekében, a határmenti térség alapvető er ősségeire építve.