KERESÉS:
     
  KÖZÉP-BÉKÉSI CENTRUM PROJEKTEK ÉS MŰKÖDÉS TURISZTIKAI PROGRAMOK KIADVÁNYOK AKTUÁLIS
Feliratkozás a hírlevélre: Az Ön emai-címe:
 

Helyi termelők

Helyi termekek

Termelői piacok

Rendezvénynaptár

Galéria

Túraeszközök_______________________

_______________________

Lezárult az Active Tours projekt.
Tekintse meg tematikus turisztikai kiadványunkat!

 

_______________________

Partnereink az
Active Tours projektben:


http://www.imm-arad.ro/

------


http://www.korosokvolgyekozpont.hu/

_______________________

 

KULTURÁLIS TÚRÁK

                                                 

BÉKÉSCSABA

                                               MUNKÁCSY NYOMÁBAN                               

Rövid leírás: Utunk az 1840-es években épült Steiner-Omaszta kúriában kialakított Munkácsy Emlékházban indul. Hazánk nemzetközi hírű festőjének Munkácsy Mihály munkásságának legteljesebb gyűjteménye és személyes relikviái találhatóak a festőről elnevezett békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban és a szomszédságában található kúria épületben, a Munkácsy Emlékházban. A XIX. századi romantikus-realista festészet leghíresebb alkotója ezer szállal kötődött Békéscsabához. A 8 éves korában Csabára került festő összesen 27 évig élt a városban. A túra során a festő itt tartózkodásának emlékeit őrző helyeket járjuk végig.

Kiemelt látnivalók: Munkácsy Mihály Múzeum; Munkácsy Emlékház; Munkácsy szobrok; Munkácsy emléktáblák

                                                           BELVÁROSI SÉTA

Rövid leírás: A belvárosi séta kiinduló pontja a város jelképének is számító Evangélikus Kistemplom, és a vele szemben található, Közép-Európa legnagyobb Evangélikus temploma.  Békéscsaba számos építészetileg jeles, többnyire eklektikus, szecessziós épülettel, templommal és a népi értékeket, hagyományokat bemutató gyűjteménnyel rendelkezik. Ezek többsége a belvárosban található. A megyeszékhely köztéri alkotásokban is igen gazdag, számos kút és szobor díszíti a város köztereit. Békéscsaba a megyei jogú városok közül, az egyik legtöbb zöldövezettel rendelkező település. Ligetekkel, virágokkal tarkított tereinek, hangulatos sétányainak köszönhetően barátságos városnak tartják az ide látogatók. A felújított Szent István tér szökőkutakkal, köztéri alkotásokkal, pihenőhelyekkel, szabadtéri rendezvényekkel valódi közösségi színtere Békéscsabának.

Kiemelt látnivalók: Evangélikus Kis-és Nagytemplom; Csabagyöngye Kulturális Központ; Munkácsy Mihály Múzeum; Élővíz-csatorna a Szoborsétánnyal; Szent István tér; Városháza, Jókai Színház; Ibsen Palota; Sétálóutca; Csaba Center, Angyalos kút

                                                    KOLBÁSZTÚRA

 

Rövid leírás: Békéscsaba nevének hallatán a legtöbbeknek a csabai kolbász „ugrik be” elsőként. Aligha véletlenül. A megyeszékhely elsőszámú exportcikke világszerte ismert, ízét ismerik, szeretik. Méltán büszkék rá a csabaiak. A program során a kolbászkészítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a résztvevők. 

Kiemelt elemek:Csaba Park (Kolbászmúzeum, Kolbászudvar)

 

SZLOVÁK HAGYOMÁNYOK NYOMÁBAN

 

Rövid leírás: Békéscsabát a „magyar szlovákság központjaként” is számon tartják, hiszen a török dúlást követően nagyrészt szlovákok, a népnyelv szerint „felvidéki tótok” népesítették be a várost. A város kulturális kínálatában kiemelt szerep jut a szlovák kulturális örökség és hagyományok ápolásának. Békéscsaba megőrizte a szlovákság építészeti örökségét, népművészetét, melynek gyönyörű példája a Szlovák Tájház, ahol túránkat kezdjük.

Kiemelt látnivalók: Szlovák tájház; Békési Úti Közösségi Házak - Meseház; Szlovák Kultúra Háza; Evangélikus kis-és nagytemplom; Munkácsy Mihály Múzeum. Az út során bepillantást nyerhetünk a különböző szlovák társadalmi rétegek korabeli építészeti kultúrájába

CSABAI KÖRSÉTA

Rövid leírás: A békéscsabai Széchenyi ligetben a Körösök Völgye Látogatóközpontban kezdődő körtúra útvonal mintegy 28 km hosszúságban tárja fel Békéscsaba és környéke épített örökségeit és természeti értékeit az Élővíz-csatorna mentén. Mindemellett a túrázók megismerkedhetnek a tanyasi életformával is. A túraútvonalhoz kapcsolódó interaktív tanösvény és pihenőhelyek kialakítását a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület végezte 2011-ben. Az interaktív tanösvény állomásain található feladatok még érdekesebbé, még élvezhetőbbé teszik a szabadban eltöltött időt. A túra gyalogoson, vízen, illetve kerékpárral egyaránt teljesíthető.

Kiemelt látnivalók: Körösök Völgye Látogatóközpont-Széchenyi liget; Bandika-fa; Cimbora-fa; Gerlai kastély; Pósteleki kastély és kastélypark; Pósteleki erdő; Árpád sori szoborsétány. 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GYULA

Ismerje meg a magyar rádiózás történetét!


Különleges és ritkaságnak számító kiállítási anyagot tekinthetnek meg azon érdeklődők, akik felkeresik a Rádiótörténeti Kiállítást. A tárlatvezetés során lehetőség nyílik arra, hogy betekintést nyerjenek az amatőr rádiózás, valamint a rádió-műsorszórás történetébe.
Megtekinthetik az egykori Orion gyár 120 db rádiókészülékét, amelyek egytől-egyig működoképesek Wlassits Nándor nyugdíjas elektromérnök munkájának köszönhetően.

Részvételi díj: 600 Ft/felnőtt, 300 Ft/gyermek
Minimum létszám: 1 fő
Jelentkezés és jegyváltás a partner TDM-tag szállásadóknál vagy a Tourinform irodában.

 

                    Városnéző körséta idegenvezetővel

 

Gyula város bővelkedik látnivalókban, és története számos érdekességet tartogat. Hogy mi köze volt Albrecht Dürernek Gyula városához, és kik voltak a reneszánsz kori Gyula legjelentősebb urai?

Hogyan került városunkba az Erkel család, és hogyan történt, hogy a fiatal Munkácsy Mihály Gyulán döntötte el, hogy festő lesz? Mindezt és még nagyon sok más érdekességet megtudhatnak mindazok, akik részt vesznek körsétánkon.

Részvételi díj: 1 200 Ft / fő

Gyülekezés és indulás a vár melletti lovas szobornál.

 

Lovasjárat Póstelekre

 

Minden kedden 13:00 - 16:00 óráig

Utazzon hintóval a Pósteleki Szabadidőparkba, ahol megismerkedhet a parkerdő  természetvédelmi területére jellemző számos különleges fafajtával, felfedezheti a régmúltat idéző Wenckheim-kastély romjait, a pósteleki erdő szélén lévő Mókus csárda gyönyörű ősfás környezetében pedig megkóstolhatja a viharsarki tájegységre jellemző házias fogásokat.

Indulás a Várkert utcából. 5 főig hintóval, 6-15 fő között lovas kocsival történik az utazás.
Helyfoglalás és jelentkezés a TDM-tag szállásadóknál vagy a Tourinform irodában hétfő 16:00 óráig.

Részvételi díj:    2.900.- Ft/ fő

Minimum létszám: 4 fő

Maximum létszám: 15 fő

 

                                           Wenckheim kastélytúra

 

Minden szerdán 14:00 - 18:00 óráig

A négy órás kisbuszos kirándulás 14:00 órakor indul a Tourinform iroda elől, és három helyszínt foglal magában:
Gyulaváriban az egykori főúri rezidenciában, állandó és időszakos kiállítások keretében tekinthetők meg a Dél-Alföld néprajzi, kulturális és természeti - környezeti értékei.
Dobozon a környék ékszerdobozának nevezett neoromán stílusú Szent Kereszt kápolna és a Wenckheim  családi kripta tekinthető meg.
A túra harmadik állomása az 1875-79 között épült szabadkígyósi Wenckheim-kastély, amit korának legfényesebb kastélyai közé sorolnak.


Indulás a Tourinform iroda elől (Kossuth u. 7.)
Helyfoglalás és jelentkezés a partner TDM-tag szállásadóknál vagy a Tourinform irodában kedd 16:00 óráig.

Részvételi díj:     7.700.- Ft / fő
Minimum létszám: 6 fő

 

GYULAI GASZTRONÓMIAI CSOMAG

 

Minden csütörtökön 16:00 – 19:00 óráig

Illatos, ízes gyümölcsökből készülnek a tiszta, 100%-os  párlatok a Gyulai Pálinka  Manufaktúrában. A program keretében 4 féle díjnyertes pálinkát ízlelhet, pogácsával, méz és mézkészítmények bemutatójával. Végül a gasztronómiai délutánt a Gyulai Hagyományőrző Hentesek kolbászbemutatója és kóstolója teszi teljessé.

Indulás a Tourinform iroda elől (Kossuth u. 7.)
Helyfoglalás és jelentkezés a partner TDM-tag szállásadóknál vagy a Tourinform irodában kedd 16:00 óráig.

Részvételi díj: 7.200.- Ft / fő
Minimum létszám: 6 fő

                                Gyulai pálinka kóstoló

Minden pénteken 16:00 - 17:30 óráig

16:00 órakor indul a kisbusz a Tourinform iroda elől a  Gyulai Pálinka Manufaktúrába, ahol főzőmester mutatja be a zamatos gyümölcs útjának főbb állomásait a gyümölcsfától a feles pohárig. A Kóstolóházban hatféle díjnyertes pálinka kóstolására nyílik lehetőség, friss pogácsával.
 

Indulás a Tourinform iroda elől (Kossuth u. 7.)
Helyfoglalás és jelentkezés a partner TDM-tag szállásadóknál vagy a Tourinform irodában csütörtök 16:00 óráig.

Részvételi díj:   4.500.- Ft / fő
Minimum létszám: 6 fő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A „Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök völgyében” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttm ködési Program 2007- 2013 keretében valósult meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben él ő embereket, közösségeket és gazdasági szerepl őket az együttmű ködésbe bevont térség közös fejlesztésének el segítése érdekében, a határmenti térség alapvető er ősségeire építve.