KERESÉS:
     
  KÖZÉP-BÉKÉSI CENTRUM PROJEKTEK ÉS MŰKÖDÉS TURISZTIKAI PROGRAMOK KIADVÁNYOK AKTUÁLIS
Feliratkozás a hírlevélre: Az Ön emai-címe:
 

Helyi termelők

Helyi termekek

Termelői piacok

Rendezvénynaptár

Galéria

Túraeszközök_______________________

_______________________

Lezárult az Active Tours projekt.
Tekintse meg tematikus turisztikai kiadványunkat!

 

_______________________

Partnereink az
Active Tours projektben:


http://www.imm-arad.ro/

------


http://www.korosokvolgyekozpont.hu/

_______________________

 

Véget ért a MADZAGFALVI NAPOK

Befejeződött a VIII. Madzagfalvi napok szept. 9-11-ig. Jó idő, rengeteg látogató és fergeteges hangulat jellemezte a három napos rendezvénysorozatot. Minden napra kínáltak a szervezők a vendégeknek érdekes, hasznos és fontos eseményeket. Több téma köré épültek a rendezvények. Voltak sportrendezvények, szórakoztató produkciók, hagyományőrző bemutatók, gasztronómiai programok. Az oda látogatók kb. 60 színes rendezvényből válogathattak ízlésüknek megfelelően.

Ismét népszerű volt a cica-kutyus szépségverseny, az állatsimogató, a kisállat örökbefogadása és a díszmadár bemutató is.

A nagyszínpadon sorban vonult fel a város apraja-nagyja a már hagyománnyá vált énekes, hangszeres, táncos produkciókkal a nézők nagy örömére.

Különböző sátrakban mutatták be a helyi hagyományokat őrző termékeket, szolgáltatásokat.

 

                                

 

A vasárnapi főző versenyre sok családi és baráti társaság állt össze együtt élvezve a bográcsozás hangulatát.

Esténként népszerű, széles körben elismert együttesek zárták a rendezvényt. Pénteken a Ocho Macho zenekar, szombaton a Hooligans, Vasárnap az Ismerős Arcok együttes adott fergeteges élő koncertet.

Mindenki számára fontos volt a szórakozás mellett a véradás, melyre nagyon sokan jelentkeztek érezve a dolog fontosságát.

Ismét bizonyította a város a jó célokért való összefogást, hiszen ahhoz, hogy ilyen gördülékenyen, precízen történjen a lebonyolítás  20-30 közösség alapos, összehangolt munkájára volt szükség.

Modern Városok Program – Békéscsaba benyújtotta négy fejlesztési tervét a kormánynak

Augusztus végén Békéscsaba benyújtott négy, a Modern városok programban szereplő fejlesztési tervet az érintett minisztériumoknak Az egyik projekt a Békés megyei – a gyulai, a gerlai, a pósteleki és a szabadkígyósi – Wenckheim-kastélyt összekötő, mintegy 20 kilométeres turisztikai kerékpárút kialakítását tartalmazza. A kirándulóknak lehetőségük lesz kerékpárral is megközelíteni a család közelünkben lévő négy kastélyát.Valószínűleg ősszel születhet újabb kormánydöntés a projektről.

Közvetlen buszjárat indul Gyula és Békés között

 

Szeptembertől közvetlen buszjárat indul Gyula és Békés között – jelentette be a két település polgármestere, Görgényi Ernő és Izsó Gábor. Az előzetes felmérések szerint van igény arra, hogy ne csak Békéscsaba érintésével lehessen eljutni egyik városból a másikba.

Dr. Görgényi Ernő elsőként a közép-békési városok, a Békéscsaba, Békés és Gyula közötti kapcsolatokról szólt, hiszen — mint fogalmazott — a három települést ezer és ezer szállal köti össze a hétköznapok valósága.

— A munka, tanulás, a szolgáltatások igénybe vétele miatt kiemelkedően fontos a közlekedési kapcsolatok erősítése — ecsetelte a polgármester. — Ebben a tekintetben Békés és Gyula viszonylatában hátrány mutatkozott. Vasúton nincs a két város között kapocs, és busszal is csak békéscsabai átszállással lehetett eljutni egyik helyről a másikra.

 Már korábban is fogalmazott meg közös kérést a két polgármester ezzel kapcsolatban, de csak a közelmúltban engedélyezte a közvetlen autóbuszjáratok indítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Reggelente egyébként Békésről 6.50-kor, Gyuláról 7.25-kor indulnak a buszok, míg délután Gyuláról 14.30-kor, Békésről 15 óra 5 perckor közlekednek a közvetlen járatok a másik településre.

Három város Sportfesztivál

HÁROM VÁROS SPORTFESZTIVÁL

Az idén június 1.-én Gyula város adott otthon a tavaly létre hozott ,,Három város sportfesztivál” elnevezésű programnak. A rendezvény célja, hogy Békés, Békéscsaba és Gyula diákjai több sportágban, egy napon, egy városban mérik össze tudásukat. Az idén II. alkalommal megrendezett eseményen 11 versenyszámban kb. 600 általános- és középiskolás diák versengett több helyszínen.

 A fiatalok labdarúgás, kézilabda, streetball, röplabda, úszás, asztalitenisz, sakk sportágak mellett sárkányhajózáson, szellemi vetélkedőn, atlétikai, sor- és váltó versenyen is indulhattak.

A nagyon jó hangulatú rendezvényt az eső sem zavarhatta meg, hiszen több lehetőség adódott az iskolák csarnokaiban a versenyek folytatására.

Az idén is Békéscsaba nyerte meg a vándorkupát, mivel 5 versenyszámban is nyertek a város diákjai.

Ismét „Háromváros Sportfesztivál

Izsó Gábor Békés város polgármestere javaslatára tavaly rendezték meg először a ,,Háromváros Sportfesztivál"-t. A szoros együttműködésben lévő városok Gyula, Békéscsaba, Békés diákjai közös sporteseményen mérik össze tudásukat több sportágban. 2015-ben Békéscsaba, az idén Gyula ad otthont ennek a rendezvénynek június 1.-én. Az általános- és középiskolás gyerekek több helyszínen, reggel 8 órától küzdenek a trófeáért, melyet az eredményhirdetés után a nyertes város polgármestere át is vehet. A jó hangulatú összetett versenyt tavaly Békéscsaba város nyerte.  Reméljük az időjárás kedvezni fog és az idén is sok élménnyel gazdagodnak a gyerekek és jól fogják magukat érezni!!

Zöld folyosó nyílik az Élővíz-csatornán

Zöld folyosó nyílik az Élővíz-csatornán

 

Segítséget ajánlott fel a miniszterelnök a kormány nevében a Békéscsaba, Gyula és Békés azon elképzelésére, mely az Élővíz-csatorna rendbetételére irányul. Legfontosabb és elsődleges feladat a 40 kilométeres meder kikotrása, mely kb. kétmilliárd forintból lehetséges — hangzott el kedden a három település polgármesterei és alpolgármesterei részvételével megrendezett sajtótájékoztatón Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban.

 

A KBC /Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás/  két-három esztendeje foglalkozik már a mostanra nevet is kapó ,,zöldfolyosó” projekttel, az Élővíz-csatorna rehabilitációjával — mondta Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere, aki elmondta, mikor a múlt héten a miniszterelnöknek is megmutatták az elképzelést, nem vártak gyors döntést a kérdésben, ám Orbán Viktor a rövid ismertető után azonnal elfogadta a javaslatot és külön értékelte a közös megvalósítás gondolatát.  Az elmúlt héten Békéscsabán járt miniszterelnök, ígéretet tett arra, hogy  a kormány a Modern Városok Program részeként támogatja az Élővíz-csatorna rendbetételét és ökoturisztikai fejlesztését — mondta Izsó Gábor, Békés polgármestere, a Békést, Békéscsabát és Gyulát tömörítő KBC soros elnöke. Elmondta, örömteli, hogy a fejlesztés a három város együttműködésben valósulhat meg.

— A projekt alapvetően turisztikai célú beruházás. Első lépésként a 40 kilométeres Élővíz-csatorna szakasz medrének kotrása valósulhat meg, ezt követnék az ökoturisztikai fejlesztések. Mikor a csatorna anno elkészült a vízmélység 3,7-3,8 méter volt. Az eliszaposodás következtében több helyszínen már csak 1,5-2 méter közötti. Ezért is indokolt a mederkotrás — fogalmazott Szarvas Péter, kinek mondandóját követően dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere részletezte a fürdővárost érintő lehetséges fejlesztéseket.

Részben kidolgozott tervek, részben pedig projektötletek állnak eddig rendelkezésünkre. Az egyik legfontosabb szempont, hogy hajózhatóvá tegyük a csatornát. Ezen gondolat mentén az alsó- és felső körgáti zsilipeket áthelyeznénk. Továbbá gyalogoshidak létesítése, hidak felújítása szerepel az elképzeléseink sorában. A halászcsárda és az Erkel Ferenc gimnázium között sétányt építenénk ki és majd mindenhol megújulnának a part menti zöldfelületek is, valamint a látnivalók tőszomszédságában kikötőket alakítanánk ki — sorolta a polgármester.

   

 

Békéscsabán is hasonló munkálatok várhatóak. Külön kiemelném a gerlai holtág bevonását a projektbe. A megyeszékhelyen ugyancsak több kikötő létesülne, a zavartalan vízi sportolást akadályozó műtárgyak áthelyezése szintén tervben van és természetesen sétány, valamint partrendezés is várható. Emellett kacérkodunk a gondolattal, hogy elektromos hajók közlekedhetnének a csatornán — mutatta be a megyeszékhelyt érintő fejlesztéseket Hanó Miklós. Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere a mederkotrásról szólva elmondta, kétmilliárdból valósulhatnak meg a munkálatok, a feladat megtervezése a közeljövőben elkezdődik. Emlékeztetett, az egyéb fejlesztések összehangolásáért a három város közös munkacsoportot alakít.

 

 Kálmán Tibor, Békés város alpolgármestere hozzáfűzte: az új fejlesztéseknek köszönhetően a vízi sportok is újjáéledhetnek, és akár Gyulán is elkezdődhet a kajak-kenu sportnevelés.  Békésen egyebek közt minikikötők kialakítása és két zsilip átépítése egyaránt várható, Békés-Dánfokon ökoturisztikai központ létesülne, a belvárosi részen sétányt és parknál egy kisebb öblöt építenénk — zárta a tervezett fejlesztések felsorolását Izsó Gábor.

 

Díjátadás a békési Madzagfalvi napokon

                        

Díjátadás a békési Madzagfalvi napokon

 

Értékelték az Élővíz-csatorna turisztikai lehetőségének fejlesztésére kiírt pályázatot

 

A Gyulát, Békéscsabát és Békést összekötő Élővíz-csatorna rehabilitációjában és fejlesztésében olyan lehetőség rejlik, mely a három város idegenforgalmi potenciálját hosszú távon meghatározhatja.

Erre alapozva a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás 2013. december 19-i Ügyvezető Testületi ülésén született döntés arról, hogy a három tagtelepülés jövőbeli együttműködésének egyik területe az Élővíz-csatornához kapcsolódó fejlesztések megvalósítása lehet. Ennek szellemében első lépésként a Társulás 2015. júniusában egy pályázati felhívást tett közzé az Élővíz-csatorna (Ó-Fehér Körös) és az ahhoz kapcsolódó turisztikai adottságok kapcsán.

A pályázat célja az Élővíz-csatornához kapcsolódó turisztikai adottságok számbavétele, azok Gyula-Békéscsaba-Békés városok idegenforgalmára gyakorolt hatásának értékelése, valamint a jövőre vonatkozó fejlesztési javaslatok kidolgozása volt.

A pályázatra idegenforgalom-turizmus vagy marketing területen felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok jelentkezhettek.

A beérkező tanulmányokat a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás Ügyvezető Testülete 2015. augusztus 18-i ülésén értékelte.

 

A pályázat eredménye:

 

I.díj: 50.000 Ft + szállás két fő részére Gyulán, valamint 2 fő részére belépő a Kolbászfesztiválra,

Nyertese: Acsádi Kitti a Szolnoki Főiskola hallgatója.

 

II.díj: 4 nap szállás 2 fő részére Békésen +ingyenes vízitúra vezetés a Kettős-Körösön, valamint 2 fő részére belépő a Kolbászfesztiválra.

Nyertesei: Donka Attila és Gila Csaba a Szent István Egyetemről.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

                               

A „Körösök Völgye értékei, turisztikai vonzereje” című konferencia

 

Körösök Völgye értékei, turisztikai vonzereje konferencia

 

 

 

A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás 2015. július 7-én, a „Körösök Völgye értékei, turisztikai vonzereje” címmel konferenciát szervezett a Körösök Völgye Látogatóközpontban, amelynek központi témája a Körösök völgye egybefüggő turisztikai desztináció természeti, épített értékeinek és turisztikai vonzerejének bemutatása volt..

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányadó Hatóságnak jóváhagyásával készült.

A konferemcián készült fotók elérhetők a Galériában.

Pályázati felhívás

Pályázati felhívás

 

A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás munkaszervezete pályázati felhívást tesz közzé.

 

Pályázat célja: Ó-Fehér Körös projekthez kapcsolódó turisztikai adottságok számbavétele, a projekt megvalósításának hatásai Gyula-Békéscsaba-Békés városok idegenforgalmára. Várjuk javaslatukat a fejlesztés hasznosulása és megtérülése vonatkozásában is.

 

Jelentkezők köre: idegenforgalom, túrizmus vagy marketing területen felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok

 

A Gyulát, Békéscsabát és Békést összekötő Élővíz csatorna (volt Fehér-Körös) rehabilitációjában és fejlesztésében olyan lehetőség rejlik, mely a három város idegenforgalmi potenciálját hosszú távon meghatározhatja.

 

Az Európai Uniós pályázati lehetőségek megjelenése előtt célszerű a fejlesztéssel kapcsolatos hatástanulmányok elkészítése. A lehetőségek számbavétele mellett a fejlesztés várható hatásait elemezni, összevetni már működő hazai esetleg nemzetközi modellekkel.

 

A beérkező tanulmányokat szakemberekből álló zsűri értékeli, egyben jutalmazza.

I.díj: 50.000 Ft + szállás két fő részére Gyulán

II.díj: 4 nap szállás 2 fő részére Békésen +ingyenes vízitúra vezetés a Kettős-Körösön

III.díj: 2 fő részére belépő a Kolbászfesztiválra

 

Pályázathoz szükséges háttéranyagokat és egyéb információkat a KBC munkaszervezete ad.

 

Bővebb információ: Gulyás Péter munkaszervezet vezető

 

Pályázati határidő: 2015.július 30.

 

Békés, 2015. május 8.

 

 

                                                                                     Izsó Gábor

                                                                           Békés Város polgármestere

Közép-békési Nyári Játékok „Háromváros Sportfesztivál”

 

Közép-békési Nyári Játékok
„Háromváros Sportfesztivál
 
 
Békéscsaba, 2015. június 3.
 
A Közép-békési Centrum vezetője – egyben Békés város polgármestere –, Izsó Gábor kezdeményezésére Békés, Békéscsaba és Gyula városok diákjai számára 2015-től (a tervek szerint) minden nyár elején közös, nagy létszámú sportesemény megrendezésére kerül sor. A három város közelsége, sportmúltja, felkészült sportszakember gárdája, természeti és infrastrukturális adottsága mind kiváló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy egyedi, évről évre megrendezendő sportesemény részesei legyünk.
 
A „Háromváros Sportfesztivál” első helyszíne Békéscsaba Megyei Jogú Város volt. A lebonyolítás amolyan „olimpiai jelleggel” történt: a versenyszámok egyetlen városban, egy időpontban zajlottak. Békéscsabán 11 különböző sportágban mérte össze erejét, tudását összesen 600 (városonként 200) diák a 8 évestől a 18 évesig. A délelőtt folyamán rendezték a versenyszámokat, majd a sportolók a Szent István téren gyülekeztek, ahol a kolbászváltóra, azt követően pedig a sor- és váltóversenyre került sor.
A szervezők fontosnak tartották az is, hogy a gyerekek ne csupán sportoljanak, hanem a sporttörténelembe is kicsit betekintést nyerjenek. Éppen ezért az eseményt arra is igyekeztek felhasználni, hogy emléket állítsanak egykori sportkiválóságoknak. Egy-egy versenyszámot ennek szellemében a három városhoz köthető neves, ma már nem élő sportolóról, sportvezetőről nevezték el. A névadók: Medovarszki János, Christián László, Prohászka Zsolt, Kováts Tibor, Sax Gyula, Berczik Zoltán, Széchy Tamás, Buzássy Béla, Dr. Hepp Ferenc, Machalek István, Kocsis Lajos.
 
14 órától a Hevesi Happy Band zenélt, majd ezt követően került sor a díjátadóra. Az első helyezetteknek a három város polgármestere Izsó Gábor, Dr. Görgényi Ernő, Szarvas Péter polgármesterek, valamint Kiss Tibor és Kónya István alpolgármesterek adták át a győzteseknek járó vándorserlegeket. A hagyományteremtő szándékkal indított programon a szervezők sportáganként hirdettek eredményt az alábbiak szerint:
Békéscsaba: labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, asztalitenisz, sakk, sárkányhajózás
Gyula: úszás, atlétika (kolbászváltó)
Békés: Szellemi vetélkedő, sor-és váltóverseny
 
Összesített végeredmény alapján: 1. Békéscsaba 2. Gyula 3. Békés
 
A sorsolás alapján jövőre a következő helyszín Gyula városa lesz.
 Gratulálunk a résztvevőknek!

           

              

                 

               

BESZÁMOLÓ A KÖRÖSÖK VÖLGYE ÉLMÉNYMAGAZIN KIADÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A KÖRÖSÖK VÖLGYE ÉLMÉNYMAGAZIN KIADÁSÁRÓL

2011-ben a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás pályázatot nyert a Magyarország- Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A 296.363 € összköltségű projekt célja a Körösök völgye, mint összefüggő földrajzi tájegység népszerűsítése volt, melyet a társulás partnereivel együttműködve a Körösök Völgye élménymagazin kiadásával valósított meg. A projektben vezető partner, egyben a magazin kiadója a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás, magyarországi partnerként a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, romániai partnerként a nagyváradi AquaCrisius természet- és környezetvédelmi szervezet vett részt.
A lapszámonként 9200 magyar és 4000 román nyelvű ingyenes kiadvány a projekt kezdete óta 2012. április 1-től hat lapszámon keresztül mutatta be a természeti és kulturális értékeinket, hangsúlyozta a környezet- és a természetvédelmet, valamint javaslatokat, tanácsokat nyújtott az egészségesebb és tudatosabb életformához, a környezet és a természet iránti tiszteletet pedig erősíteni kívánta. A térségben megvalósuló fejlesztésekről, turisztikai attrakciókról, programokról, rendezvényekről szóló tájékoztatással segítséget nyújtott abban, hogy az itt élők és az idelátogatók teljes körűen informálódjanak a térség turisztikai lehetőségeiről, természeti és kulturális értékeiről. A nyomtatott kiadványok elektronikusan is elérhetők a www.magazin.korosoknaturpark.hu , a www.kozepbekes.hu , valamint a www.aquacrisius.ro honlapokon.
A magazinhoz kapcsolódóan fotópályázatot hirdettünk, amelyre beküldött képek a Körösök Völgye élménymagazin facebook oldalán tekinthetők meg. Több száz fotó érkezett be felhívásunkra. Ezáltal a térségben kiránduló helyi lakosok fotóiból értékes gyűjtemény állt össze. A szerkesztőség érdemesnek találta kiállítani a legjobb 40 pillanatképet, amely Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban tekinthető meg.
Kérdőíves felmérést végeztünk a Körösök Völgye Élménymagazin megjelenései kapcsán, melyből kiderült, hogy valamennyi olvasó nagyon informatívnak, szépen kivitelezettnek tartja a magazint. A kérdőíves felmérés kiértékelése alapján elmondható az is, hogy jelentősen nőtt (58%-ra) a Körösök Völgye ismertsége a magazinok kiadása nyomán. A nyomtatott kiadványok segítségével sikerült tájékoztatást nyújtani a térség természeti és kulturális értékeiről, turisztikai látványosságairól több mint 12000 olyan ember számára, akik a határ mentén élnek és máshogy (pl. interneten) nem kaptak volna információt mindezekről. Ezzel jelentősen hozzájárultunk izoláltságuk csökkentéséhez.
A projekt kommunikációja keretében a megjelent lapszámokhoz kapcsolódóan hírlevelet kaptak a magazin regisztrált olvasói. Ezen túlmenően PR cikkek, nyomtatott és online hirdetések által, TV megjelenésekkel, folyamatosan népszerűsítettük a kiadott magazinokat és ezáltal a térséget. Hat térségbeli rendezvényen is kitelepültünk a magazin promótálása céljából.

A sajtótájékoztatóval, előadásokkal, író-olvasó találkozóval egybekötött hivatalos projektzárásra 2013. december 14-én, Békéscsabán a Körösök Völgye Látogatóközpontban került sor.

A Körösök Völgye élménymagazin szerkesztősége köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik tetteikkel segítették e magazin életét, bízva abban, hogy törekvéseik a Körösök völgye térségének jobb megismerésének lehetőségét szolgálták.
Az eredményekhez egyforma mértékben szükség volt arra az alapötletre, amelyből a magazin tartalmi és képi anyaga megszülethetett, a támogatott pályázatra és az európai uniós támogatásra, valamint az önkormányzatok által történt előfinanszírozásra, amely tényezők nélkül a projekt nem valósulhatott volna meg. 


A Körösök Völgye élménymagazin szerkesztősége és a projekt partnerei:

Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás
Körösök Völgye Natúrpark Egyesület
Aqua Crisius Egyesület
 

   

 A „Körösök Völgye Periodika – informatív kiadvány a Körös folyók természeti, kulturális értékeiről és turisztikai vonzerőiről (HURO/1001/111/1.2.3. CrisPer)” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul(t) meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határmenti térség alapvető erősségeire építve.

Jelen hirdetés tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.
www.huro-cbc.eu

„Közép-Békési Helyi Termékek 2014.” kiadvány

A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás Békés, Békéscsaba és Gyula városok együttműködésével jött létre. Egyik fő célja a térség gazdaságának élénkítése és fejlesztése. A Békés megye centrumában elhelyezkedő három település gazdaságában máig meghatározó a mezőgazdaság. A térségben működő termelők és kézművesek részéről fogalmazódott meg az igény, hogy a helyben megtermelt egészséges élelmiszer alapanyagokat és élelmiszereket, valamint kézműves termékeket az ide érkező turistákkal is megismertessük. Ezt a célt szolgálja most tervezett kiadványunk, melyre a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatását célozta meg társulásunk.

A térségben működő termelők minél nagyobb arányban helyben, a helyi fogyasztóknak (akár a közétkeztetésben) szeretnék értékesíteni az itt megtermelt alapanyagokat és termékeket, hiszen így jelentősen csökkenthetők a szállítási költségek, ráadásul jóval jobb minőségű hazai termékekhez juthatnak a vásárlók. Ezen törekvésüket is szeretnénk támogatni kiadványukkal.
A térségből indult el a mára országos programmá fejlődő „Menzaminta=Mintamenza” program, amely a közétkeztetés megreformálását tűzte ki célul. A program nagyban épít a helyben megtermelt alapanyagokra, a helyi, egészséges termékekre. Átfogó kiadványunk ezt a programot is segíti. A program koordinátorát, Prohászka Béla mesterszakácsot is bevonjuk a kiadvány elkészítésébe lektorként. Társulásunk közreműködött a békéscsabai általános iskolák és óvodák részvételével zajló ’Topmintamenza – Étkezési kultúra és örömök a Minta menzán” c. verseny lebonyolításában.
 
2013. őszén elkészítette Társulásunk a „Közép-Békési helyi termékek” c. kiadványt, melyet most átdolgozva, bővített tartalommal, még inkább a termelők piacra jutásának segítését megcélozva adunk ki. A 2013-as kiadványban csak békési, békéscsabai és gyulai termékek szerepeltek. Új kiadványunkban tágabban értelmezzük a Közép-békési térség fogalmát, és az előzőekben említett 3 magtelepülés 15-20 km-es környezetében előállított minőségi helyi termékek is bekerülnek a prospektusba.
 
A kiadvány terjedelme: 24 oldal belív+4 oldal borító.
A bevezetőben a térség termőhelyi adottságait és termelési hagyományait, tradícionális termékeit és a kézművesség hagyományait ismertetjük. A prospektus további részeiben termékcsoportonként mutatjuk be a térség termékeit. Először a magas minőségű alapanyagokat (pl. paprika, szilva), majd a feldolgozott termékeket (pl. kolbász, mézek, lekvárok) és a kézműves termékeket (békési kosár, fazekas termékek, szőttesek). Az egyes termékcsoportról rövid általános leírást adunk, majd konkrétan az egyes termékek bemutatása történik meg rövid leírással, a termék fotójával. (terméktől függően 1/2 vagy 1/3 oldal/termelő, kézműves).
Legfőbb célunk a kiadvánnyal, hogy segítsük a helyi termelőket a piacra jutásban, így értelemszerűen szerepeltetjük a kiadványban a termék előállítójának konkrét elérhetőségeit, illetve azon helyeket (piacok, üzletek, vendéglátó és szálláshelyek), ahol az adott árucikk megvásárolható.
Külön teret szentelünk a prospektusban a térségünkben működő termelői piacoknak és biopiacoknak, ahol a kiadványban szereplő termékek zöme megvásárolható személy akár szerint a termelőtől.

Natura 2000 fenntartási tervek készülnek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

Natura 2000 fenntartási tervek készülnek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület közreműködésével

 

2014. március 24.

 

A BioAqua Pro Kft. a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítését végzi. A közös munka során külső szakértők bevonásával 2014 nyár végéig 13 db fenntartási terv készül el.

A tervezéssel érintett Natura 2000 területek: Száraz-ér; Deszki gyepek; Mágocs-ér; Maros; Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös; Sebes-Körös; Holt-Sebes-Körös; Gyepes-csatorna; Köles-ér; Korhány és Holt-Korhány; Tóniszállás-Szarvasi gyepek; Szentesi gyepek; Kurca.

A fenntartási tervek elsődleges célja nem újabb korlátozások bevezetése, hanem a jó gyakorlat rögzítése, kialakítása! Sok Natura 2000 területen a természetvédelmileg értékes élőhelyek kialakulásában és fennmaradásában fontos szerepet játszik az emberi tevékenység (gazdálkodás, fenntartható hasznosítás). Ezeken a területeken a természetkímélő gazdálkodási, hasznosítási formák fenntartása illetve közös kidolgozása a természetvédelem fontos törekvése.

A fenntartási tervek kialakításánál cél, hogy a gazdálkodókkal és az illetékes hatóságokkal történő részletes egyeztetés eredményeként az érintettek számára alkalmazható, egyezményes terv szülessen.

A tervek készítői a területek gazdálkodóinak (tulajdonosok, bérlők), vagyonkezelőinek és önkormányzatainak együttműködését kérik. Az érintett földhasználók, természetvédelmi civil szervezetek és érdeklődők a helyi fórumokon, hirdetményekben és internetes honlapon is tájékozódhatnak illetve véleményeikkel, javaslataikkal bekapcsolódhatnak a tervezés folyamatába.

Látogassák meg a projekt honlapját, tegyék fel kérdéseiket és küldjenek javaslatokat a tervekkel kapcsolatban: www.respect.hu/natura; email: natura@respect.hu

 

Folytatni kívánjuk a Körösök Völgye Élménymagazin kiadását

Folytatni kívánjuk a Körösök Völgye Élménymagazin kiadását


A projekt ideje alatt és az utolsó lapszám kiadása óta is folyamatos az érdeklődés a Körösök Völgye Élménymagazin iránt. A kiadvány egyedülálló sikere ösztönzést nyújt arra vonatkozóan, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a Magazin újabb lapszámai eljuthassanak az érdeklődőkhöz.
A napokban a Közép-Békési Centrum a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel karöltve pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alaphoz. A beadott projektterv célja további kettő lapszám kiadásának finanszírozása. Természetesen ezen felül keressük a lehetőségeket és folyamatos tárgyalásban vagyunk cégekkel és szervezetekkel, hogy támogatásra találjon a kiadványunk.

Együttműködési megállapodás született

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület és a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás 2014. februárjában együttműködési megállapodás formájában fűzték szorosabbra a Körösök Völgye egybefüggő biogeográfiai egység természeti és épített értékeinek környezetkímélő módon történő fejlesztéséért végzett közös munkát.
Az együttműködésben résztvevők közös célja a kulturális, turisztikai, gazdasági, energetikai, sport-szabadidős vonatkozású térségfejlesztés, a határon túli együttműködés, a Körösök Völgye térség turisztikai mutatóinak és versenyképességének fenntartható fejlődése, a rendelkezésre álló erőforrások optimális és fenntartható használata.
 

Körösök Völgye élménymagazin - projektzáró rendezvény

Projektzáró rendezvényt tartott a Körösök Völgye élménymagazin szerkesztősége

             20 hónapon át tartó projektet zárt le a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás együttműködő partnereivel a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel és az Aqua Crisius Egyesülettel, melynek során kiadta a Körösök Völgye élménymagazin hat lapszámát, mely bemutatta a Körösök völgye természeti, kulturális értékeit, valamint szemléletformáló céllal is készült.

            A Körösök Völgye Látogatóközpontban tartott rendezvényen Soczó Krisztina a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás ügynökségvezetője búcsúztatta a projektet és köszönetet mondott a szerkesztőség tagjainak.

A rendezvényen a Körösök völgye legismertebb túraszervezői is bemutatkoztak. Togor Mihai az Aqua Crisius munkásságáról és a Bihari hegység védett növényeiről, Baran Ádám a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület tevékenységéről, Zanócz Róbert a Százlábú Egyesület elnöke a határon túli aktív- és ökoturizmusról tartott előadást, Boldog Gusztáv ismertette a Körösök völgye természeti értékeit. Az ebédet követően Kocziha Attila, a Bihari Túrák Egyesület elnöke „Ahogy mi túrázunk a Fogarasokban” címen élménybeszámolót tartott a Moldavenau 2544 méteres csúcsának megmászásáról. A rendezvényt a Körösök Völgye élménymagazin fotópályázatára beküldött fotókból válogatott fotókiállítás, valamint kézműves és ligeti vásár színesítette.

Az utolsó lapszám kiadásával a Körösök Völgye Periodika projektjében vállalt feladatok lezárultak. Remélhetőleg a jövő évben egy újabb nyertes projekttel folytatódik a magazin, azonban a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás által benyújtott pályázat eredménye még nem ismert. Az eddigi hat lapszám a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programban valósult meg, három partner közreműködésével, 85.000.000 Ft összköltséggel. A projekt 2012. április 1-jén kezdődött és 2013. december 20-án zárul. A határmenti hírforrásként szolgáló magazinnal a kiadó célja a Körösök völgye, mint egységes földrajzi és turisztikai térség népszerűsítése, kulturális értékeinek, természeti adottságainak bemutatása volt, a bulvár elemek nélkülözésével, időtálló, értékteremtő módon. A hat lapszám a térség maradandó értékeit foglalja össze olvasmányos tartalmi és magával ragadó képi anyagában, nyomtatott kiadásban 9200 példányban magyar, 4000 példányban román nyelven, valamint elektronikusan a www.magazin.korosoknaturpark.hu honlapon. 

A társulás ezúton is köszönetet mond minden megvalósítónak – a rovatvezetőknek, a cikkíróknak, a fordítóknak, a lektornak, a főszerkesztőnek, a fotósoknak a projektszakértőknek, a Gyulai Hírlapnak, a Dürer Nyomdának, a túraszervezőknek, valamint a partnerszervezeteknek - a kiadványban végzett munkájáért. 

Bízunk benne, hogy a karácsony ünnepe a magazin olvasgatására is biztosít lehetőséget. A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás és partnerei, a Körösök völgye Natúrpark Egyesület és a nagyváradi Aqua Crisius Egyesület a kiadvány minden eddigi és leendő olvasójának békés karácsonyt és sikerekben, egészségben gazdag újévet kíván!

 

 

 

 

 

Békés Bringa

Hiánypótló kiadvány készült a közép-békési helyi termékekről

 A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat sokoldalú és fenntartható vidékfejlesztéssel kapcsolatos szakmai kiadványok készítése című felhívásának nyertes pályázójaként készítette el a Közép-Békési Helyi Termékek kiadványát.

A 24 oldalas tájékoztató Békés, Békéscsaba és Gyula város helyi értékeit hivatott bemutatni. Tájékoztatást nyújt a térségben termelt zöldségekről, gyümölcsökről, a legfinomabb méz- és lekvárspecialitásokról és egyéb helyi különlegességről. Nem utolsó sorban bemutatja a Békés megyei mesterek rendkívüli kézműves alkotásait is.

A turistáknak, éttermeknek és konyháknak szóló hiánypótló, ingyenes kiadvány Békés, Békéscsaba és Gyula Tourinform irodáiban, szállodáiban és éttermeiben, valamint Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban 2013 decemberétől érhető el.

 

Kattintson a képre a kiadvány megtekintéséhez

 Bővebb információ kérhető: 06-66/445-887-es telefonszámon vagy az info@kozepbekes.hu

e-mail címen.


Nagy sikere volt a Közép-Békési Helyi Termelők Fórumának

Határtalanul kétkeréken - Bringázz a BioRitmusodért!

Megjelent a Körösök Völgye élménymagazin negyedik lapszáma

A képre kattintva elérheti a magazin elektronikus verzióját

A páratlan természeti kincsekkel, gazdag kulturális örökséggel megáldott Körösök völgye értékeit mutatja be a Körösök Völgye élménymagazin, melyet a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás együttműködő partnereivel a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel és az Aqua Crisius Egyesülettel együttműködve valósít meg.

A hat alkalommal megjelenő kiadvány a térség természeti és kulturális értékeinek színvonalas bemutatása mellett, szemléletformáló céllal is készül. Szolgálja a természeti környezet megőrzését, az itt élők számára saját életterük jobb megismerését és életminőségének javítását segíti elő. Mindemellett a térségbe érkező turistáknak is igényes tájékoztatást ad szabadidejük tartalmas eltöltéséhez.

Az élménymagazin tartalmát az adott szakterület jeles képviselőit tömörítő szerkesztőség állítja össze, a cikkek szerzői a téma legjobb ismerői és kutatói.

A negyedik lapszám a nyári időszakhoz kapcsolódik, melyben bemutatjuk a vidék őshonos állatait, úgymint a kérészt, vagy a gyurgyalagot, melyet 2013-ban az év madarává választottak. Ismertetjük a Körösök vidékéhez kapcsolódó színvonalas rendezvényeket, köztük a Körös-Völgyi Sokadalom művészeti találkozót, az idén 50. évfordulóját ünneplő Gyulai Várszínházat és a Romániában megrendezésre kerülő Révi Sóvám Vásárt.

Ízelítő a negyedik lapszám tartalmából:

A folyók virágai

Virágos Békés

Jaj, de BABA! - Békéscsabai babamúzeum

A nemzet nyári színháza—A Gyulai Várszínház

Körös-Völgyi Sokadalom

Néprajzi kincsek a Partiumban

Grófok nyomában: Kastélyaink híres-neves asszonyai

Sajt, orda és vaj Körösladányból

Csináld magad!….a házi túrót

Jutka néni konyhája, rebarbara

A kiadvány a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület békéscsabai látogatóközpontjában igényelhető a 66/445-887 telefonszámon, valamint a www.magazin.korosoknaturpark.hu honlap ’Lelőhelyek’ menüpontjában megtalálható gyűjtőpontokon vehető fel.

Vegyen részt nyereményjátékunkon és fotópályázatunkon, hogy különleges túraélményben, vagy más értékes nyereményben részesüljön! Részletek a fenti honlapon és a magazin végén találhatók.

A kiadvány a Magyarország-Románia Határon átnyúló együttműködési program támogatásával, közel 300 ezer EURO összértékben, a „Körösök Völgye Periodika – informatív kiadvány a Körös folyók természeti, kulturális értékeiről és turisztikai vonzerőiről” c. pályázat keretében 2012. április 1 - 2013. szeptember 30. között valósul meg.

A „Körösök Völgye Periodika – informatív kiadvány a Körös folyók természeti, kulturális értékeiről és turisztikai vonzerőiről (HURO/1001/111/1.2.3. CrisPer)” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul(t) meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határmenti térség alapvető erősségeire építve.

Jelen hirdetés tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

www.huro-cbc.eu

Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás Ügyvezető Testületi Ülés

Békés Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának nagytermében, 2013. július 10-én délelőtt tartotta meg soros Ügyvezető Testületi Ülését a Társulás elnöksége.

 

Napirendi pontok:

  • A Körösök Völgye élménymagazin tapasztalatai, látogatottsága, beszámoló a projekt előrehaladásáról (HURO/1001/111/1.2.3.), további teendők, a magazin továbbvitelének lehetősége
     
  • A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás beadott pályázatai

  • 2012. évi beszámoló és eredménykimutatás elfogadása
     
  • Egyéb folyamatban lévő ügyek

 

Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás Ügyvezető Testületi Ülés

Gyula Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának Ovális termében, 2013. február 20-án délelőtt tartotta meg soros Ügyvezető Testületi Ülését a Társulás elnöksége. 

A napirendi pontok:
1. CrisPer projektbeszámoló (HURO/1001/111/1.2.3.) - a kiadvány fenntartásának lehetőségei
2. Helyi termelők bevonása a Mintamenza programba
3. A 2013. évi költségvetés elfogadása
4. Új pályázati lehetőségek bemutatása - Visegrádi Alap
5. Elnökválálasztás
6. Egyéb folyamatban lévő ügyek, bejelentések

A napirendi pontok mellett egy tájékoztatót hallgathattak meg a jelenlévők Gyebnár Péter megyei referens (Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat) előadásában a benyújtható pályázati lehetőségekről.

A rendezvényen készült fotókat a galériában megtekinthetik.
Fotó: Fehér Éva

Körösök Völgye - több mint élménymagazin

A sokszínű és páratlan természeti kincsekkel, gazdag kulturális örökséggel megáldott Körösök völgye természeti, táji és kulturális értékeit mutatja be a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás kiadásában megjelenő Körösök Völgye magazin hat lapszáma. A térség értékeinek színvonalas összegyűjtése mellett szemléletformáló céllal is készül a 12 témakört felölelő kiadvány.

A magazin a természeti környezet jobb megismerését és megőrzését segíti elő, azáltal, hogy a térségbe érkező turisták, és az itt élő lakosság számára igényes tájékoztatást nyújt, illetve szabadidejük eltöltéséhez kínál számos értékes programlehetőséget.

A 9200 db magyar és 4000 db román nyelvű példány terjesztése elsősorban a határ menti megyékben, bárki által felkereshető turisztikai szolgáltatóknál zajlik. A terjesztési pontok a honlapunkon (www.magazin.korosoknaturpark.hu) a Lelőhelyek menüpontban tekinthetők meg.


A magazin egyes számaihoz kapcsolódóan rendezvényeket szervezünk - Határtalan Vándortúra (2013.05.15-20.)  Bioritmus Fesztivál (2013.09.13-14.) -, valamint fotópályázatokat és nyereményjátékokat hirdetünk.

A kiadványról, a benne szereplő pályázatokról, játékokról és programjainkról, valamint a terjesztésről bővebb információt a  www.magazin.korosoknaturpark.hu és a Facebook-on, a Körösök Völgye – több mint élménymagazin oldalon talál.               

A „Körösök Völgye Periodika – HURO/1001/111/1.2.3 CrisPer” c. pályázat a Magyarország-Románia Határon átnyúló együttműködési program keretében valósul meg, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel és romániai Aqua Crisius Egyesülettel együttműködve.

Körösök Völgye magazin aktuális hírek

Az ingyenesen hozzáférhető, a Körösök völgyét turisztikai, természeti oldaláról népszerűsítő, rendszeres és pozitív szemléletű, figyelemfelkeltő és élményalapú tájékoztatást nyújtó kiadványunkról nem csak a www.kozepbekes.hu oldal tájékozódhatnak, hanem a projekt  saját weboldaláról is, amelyen minden aktuális hírt megjelentetünk a magazinnal kapcsolatban. 

Keresse a Körösök Völgye magazint az alábbi weboldalakon és a terjesztési pontokon! 

A CrisPer projekt weboldala: www.magazin.korosoknaturpark.hu

A CrisPer Facebook oldala: www.facebook.com/korosokvolgyemagazin

 

Kiadó és vezető partner:
Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás

Projekt partnerek:
Körösök Völgye Natúrpark Egyesület          és        Aqua Crisius Természetvédelmi Egyesület

Körösök Völgye magazin 1. lapszám író-olvasó találkozója

Elkészült a Körösök Völgye élménymagazin első száma, amely 92 oldalon, 12 rovaton keresztül mutatja be a két országot érintő Körösök völgyét. A lap fő célja a térség vonzerejének növelése az értékeinek megerősítésével és élményszerű bemutatásával, nemcsak az itt élő lakosság, hanem az ide érkező turisták, vendégek számára is. A kiadvány a tájegység nagyobb településeinek fejlesztéseiről, valamint a természet-és környezettudatos szemléletről tájékoztat, de emellett kulturális értékeket is közvetít.
A Körösök Völgye élménymagazin ingyenes, hogy a lehető legtöbben kezükbe vehessék. Az ingyenesség annak a pályázatnak köszönhető, amelyet a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás nyújtott be a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programra, együttműködve a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel és a nagyváradi Aqua Crisius Egyesülettel.
Nyomtatott formában Békéscsabán a Körösök Völgye Látogatóközpontban és a Tourinform irodában, Gyulán szintén a Tourinform irodában, Békésen a Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központban lehet hozzájutni a magazinhoz.

Az első lapszám megjelenése kapcsán író-olvasó találkozóra hívtunk minden érdeklődőt 2012. október 27-én a Körösök Völgye Látogatóközpontba. A résztvevők a magazin szerkesztőségétől háttér-információkat tudhattak meg a periodikáról és a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás projektjéről.
A program előtt Tirják László igazgató (Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága) nyitotta meg az "Év Természetfotói 2011." kiállítást.

CrisPer projektnyitó

Hamarosan megjelenik a Körösök Völgye Periodika ingyenes turisztikai élménymagazin.
 
 

Sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényen került sor a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás legújabb, határon átnyúló együttműködésben megvalósuló projektjének bemutatására. A projekt társpályázói a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület és a nagyváradi székhelyű Aqua Crisius egyesület.

A Körösök völgyéről szóló periodika, mozaikneve a CrisPer (amely a Körös román nevének és a periodika mozaikszóvá alakításából alakult) 80 oldalon, 12 témában mutatja be a Körösök völgyét az ide érkező turistáknak és azoknak az itt élőknek, akik úgy gondolják, hogy van még mit felfedezniük ebből a csodás vidékből.
A rendezvény során a társulás elnöke, Gyula város polgármestere dr. Görgényi Ernő mondott köszöntőt, majd a projektvezető, Soczó Krisztina és a főszerkesztő, Tószögi György mutatták be a projektet és a kiadványt, ezen kívül Togor Mihai, az Aqua Crisius projektmenedzsere szervezetükről  és a rájuk háruló feladatokról szólt. 
A főszerkesztő a kiadvány bemutatásánál elmondta azt is, hogy az élménymagazin és a teljes projekt címében található "Körösök Völgye" elnevezés (nagy kezdőbetűkkel) egy turisztikai szempontból bemutatandó egység "márkaneve", mely természetesen lefedi a földrajzi Körösök völgyének területét.

A magazin négy rovatvezetője a bemutatkozójuk mellett a kiadványbanáltaluk bemutatandó témaköröket vázolta fel. Bonyhádiné Pásztor Enikő  az egészséges életmóddal, a tudatos életformával kapcsolatos cikkekkel és rendezvények bemutatásával tölti majd meg a lap hasábjait. Súr Enikő kiemelt turisztikai célterületekről, attrakciókról és fejlesztésekről gyűjt anyagot, valamint  településportrékat ír majd. Boldog Gusztáv szakmájából adódóan is elsősorban a Körösök völgyének természeti értékeivel és környezeti témákkal színesíti a magazint,valamint a túraútvonalak bemutatása is hozzá tartozik majd. Szelekovszky László feladata a művészetek, a kulturális értékek, a történelem és különböző interjúk elkészítése.
 
A rovatvezetők mindannyian megegyeztek abban, hogy egy-egy cikkben a 12 rovat témái között átfedés van, ezért a rovatvezetőknek szorosan együtt kell működniük egy-egy célterület bemutatása során,  valamint a cikkek megírása a helyi szerkesztőkkel, a határon túli partnerekkel is szoros közreműködésben történik.

A rendezvény keretében két előadást hallgathattak meg a sajtó munkatársai és a meghívottak. Boldog Gusztáv a Körösök völgye egységes földrajzi jellemzőit mutatta be, Szelekovszky László a térségünkben élő grófi családok és fennmaradt kastélyaik rejtelmeibe avatta be a közönséget.

A 2012. május 31-én megvalósult nyitórendezvényen azt is megtudhatták a résztvevők, hogy a projekt másfél éve alatt a magazin hat alkalommal jelenik meg, amelyből az első szám terjesztésére július végén kerül sor. A további számok 3 havonta, a határmenti térségben összesen 10.000 példányban (amelyből 7.000 magyar és 3.000 román nyelven) jelennek meg és ingyenesen elérhetők lesznek.


A sajtótájékoztató zárásaként a társulás elnöke aláírta a projekt támogatási szerződését.
Fotó: Súr Enikő


A rendezvényen készült további fotók a galériában megtekinthetők.

Az aktív turizmus fejlesztése a 12 legjobb projekt között

Kiemelkedőnek nyilvánította a pályázati közreműködő szervezet a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás jelenleg megvalósítás alatt álló projektjét — tudtuk meg Soczó Krisztina ügynökségvezetőtől. Elmondta, jelenleg a 2007-2013 közötti időszak Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programjának értékelését végzi a KPMG független auditáló cég. Ennek keretében kérték a pályázati hatóságot, hogy a befejezéshez közeledő 80 projekt közül tizenkettőt javasoljanak az esettanulmányok bemutatásához. Így esett a választásuk a társulás „Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök Völgyében (HURO/0901/241/2.1.3 - Active Tours) című projektjére, amit kiemelkedőnek értékeltek a projektötlet, a megvalósítás és a határon átnyúló karakter vonatkozásában.

Soczó Krisztinától megtudtuk, a projekt eredményeinek helyszíni felmérése hétfőn zajlott. A találkozón jelen voltak a két projektpartnerek - a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, valamint a Kis- és Középvállalkozások Romániai Nemzeti Tanács aradi kirendeltségének képviselői. A partnerek a független értékelők kérdéseire adott válaszokkal ismertették a projektet, valamint annak hatásait és eredményeit. A projektben beszerzett két sárkányhajót Békés polgármestere, a társulás egyik elnökhelyettese, Izsó Gábor mutatta be a békési kishajó-kikötőben. Elmondta, a hajókat már sok helyi iskolás próbálta ki, valamint a Békési Kajak-Kenu Club növendékei már több ízben nyertek sárkányhajó-versenyeket a térségben. Mint mondta, ezek az eszközök felejthetetlen élményt nyújtanak az itt élők számára. Kiderült, a következő megmérettetés május 26-án lesz Békésen, ahová folyamatosan lehet nevezni. A program részletei a www.kozepbekes.hu honlapon találhatók.

 

Csabai Körtúra

E számtalan látnivalót magába foglaló, információs pontokat és pihenőhelyeket érintő körtúra, Békéscsabát és szűkebb külterületi környezetét igyekszik megismertetni az aktív túraélmény jegyében.

Az útvonal szinte teljes egészében a városon áthaladó Élővíz-csatornát és a Gerlai-holtágat kíséri. E „zöld folyosó” önmagában is a település és a környék egyik legjelentősebb természeti eleme, de közelében számos kulturális vagy egyéb környezeti érték is felfedezhető.

Kerékpárral és gyalog egyaránt teljesíthető, választástól és egyéni ritmustól függően félnapos-egynapos kikapcsolódást ígér. A túrapontok információs tábláinak képi és szöveges tartalmai, interaktív feladatai, gyereket és felnőttet, egyaránt játékosan vonnak be az ismeretszerzés és ismeretátadás világába.

A bárhol megkezdhető körtúra rövid ismertetését a Széchenyi ligetben lévő Körösök Völgye Látogatóközpontnál kezdjük: A környezeti szemléletformálást megvalósító intézményben mindenképpen érdemes látogatást tenni, megtekinteni az aktuális kiállításokat, programokat, valamint néhány tájékoztató kiadványt magunkhoz venni.
Utunkat, ha északi irányban folytatjuk, az Élővíz-csatornát kísérő faóriásokat követve elérjük a békés-úti zsilipet. A túraútvonal a gátkoronán halad tovább, de kerékpárral érdemesebb a gátlábi utat használni. A várost és az aszfalt utat elhagyva tanyasi tájtól övezve, dűlőúton érjük el a Bandika-fát, ahol a csatornát követve északkeletnek fordul az útvonal Sikkony felé. (Egy idő után csak gyalog járható az útvonal, kerékpárral a térkép által jelzett dűlőn kerüljünk!)
Figyelmesen haladva a városi ember számára ritkán elérhető élményeket szerezhetünk a természet világából. A civilizáció zajától elcsendesedő környék szíve a Gerlai-holtág visszacsatlakozása, amitől nem messze a gátról letérve szintén földúton érünk ki a Békést és Gerlát összekötő műútra. Gerla csendes, szinte falusi békéjét a határáig húzódó Pósteleki erdőben vihetjük tovább, ahol az egykori grófi birtok kastélyának hangulatos romját ölelő szabadidőpark csábít pihenésre. A parkerdő élményei után aszfaltúton haladhatunk Békéscsaba felé, ahol Veszelynél vesszük fel ismét az Élővíz-csatorna vonalát. A „futófolyosónak” is nevezett aszfaltozott gyalog- és kerékpárút szinte végig árnyas lombsátor alatt siet a megyeszékhelyig, majd onnan tovább annak belvárosa felé. E városi szakaszon sok idős fa, védett fasor dacol az idővel, mely alatt a csatorna gazdag állatvilága kevésbé szemérmesen éli az ember melletti életét. A belvárosi szakaszról kis letérővel érdemes felkeresni a központ számos kulturális- és európai színvonalú rendezvényhelyszíneit, ahonnan visszatérhetünk a körtúra útvonalára, ez esetben kiindulási pontunkra, a Széchenyi ligetbe.

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület és a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás közös túraprogramot szervez a Föld Napja alkalmából 2012. február 22-én, ’SZEDD A LÁBAD!’ címmel. 

                                            

  
 Ez a túraprogram egyben lezáró programja a Közép-Békési Területfejlesztési Társulás
HURO/0901/241/2.1.3 ’Active Tours’
nevű projektjének is.

 

Körösök Völgye - ingyenes életmód- és élménymagazin

2011-ben a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás újabb pályázatot nyert a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, amely a térség stratégiai célojaival összhangban, a Körösök Völgye népszerűsítését tűzte ki célul. A „Körösök Völgye Periodika – informatív kiadvány a Körös folyók természeti, kulturális értékeiről és turisztikai vonzerőiről (HURO/1001/111/1.2.3. CrisPer)” című projekt 18 hónapon keresztül negyedévente ingyenes életmód- és élménymagazin és honlap formájában mutatja be térségünk természeti, turisztikai és kulturális értékeit, programlehetőségeit, környezetbarát szemléletmódot közvetítve elsősorban az itt élő lakosság és az ideérkező turisták számára. A hat lapszámhoz kapcsolódóan ingyenes, nyílt túrákra, és szabadidős programokra hívjuk a lakosokat, mind a magyar, mind a román oldalon. E projektben magyarországi partnerünk a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, romániai partnerünk a nagyváradi Aqua Crisius természet- és környezetvédelmi szervezet.
A kiadvánnyal alapvető célunk természeti és kulturális értékeink megismertetése, a környezet- és a természetvédelem hangsúlyozása élőhelyünk védelme érdekében, javaslatok, tanácsok nyújtása az egészségesebb és tudatosabb életformához, a környezet és a természet tiszteletének erősítése, a határ két oldalán élő lakosság, az önkormányzatok és a helyi vállalkozók közelítése egymáshoz. A térségben megvalósuló fejlesztésekről, turisztikai attrakciókról, programokról, rendezvényekről, természeti erőforrásokról, kulturális értékekről szóló információk biztosítása által segítséget nyújtunk ahhoz, hogy a lakosok közelebb kerülhessenek a természethez, megfelelően informálódjanak a helyi programlehetőségekről és jól érezzék magukat szülőföldjükön. A 18 hónap időtartamú, közel 300.000 € költségvetésű projekt 2012. április 1-jén kezdődik.

userfiles/hirlevel4.pdf
A projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint a Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határmenti térség alapvető erősségeire építve.


www.huro-cbc.eu     www.hungaryromania-cbc.eu
 

A „Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök völgyében” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttm ködési Program 2007- 2013 keretében valósult meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben él ő embereket, közösségeket és gazdasági szerepl őket az együttmű ködésbe bevont térség közös fejlesztésének el segítése érdekében, a határmenti térség alapvető er ősségeire építve.