KERESÉS:
     
  KÖZÉP-BÉKÉSI CENTRUM PROJEKTEK ÉS MŰKÖDÉS TURISZTIKAI PROGRAMOK KIADVÁNYOK AKTUÁLIS
Feliratkozás a hírlevélre: Az Ön emai-címe:
 

Helyi termelők

Helyi termekek

Termelői piacok

Rendezvénynaptár

Galéria

Túraeszközök_______________________

_______________________

Lezárult az Active Tours projekt.
Tekintse meg tematikus turisztikai kiadványunkat!

 

_______________________

Partnereink az
Active Tours projektben:


http://www.imm-arad.ro/

------


http://www.korosokvolgyekozpont.hu/

_______________________

 

KVNE PARTNER BEMUTATÁSA

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület  

     

 

Friss: 

Zöldültünk és fordultunk a természetben


Május és június folyamán az időjárás és az év vége is arra csábítja az osztályokat, óvodás csoportokat, hogy kimerészkedjenek a szabadba. Ez az osztálykirándulások  időszaka. Idén a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület jóvoltából, az általa indított  KEOP 6.1.0/B/09-2010-0063 számú, „Zöldülj! Fordulj! – komplex szemléletformáló programsorozat megvalósítása a Körösök Völgyében” című projektje keretében „Zöldülj! Fordulj! – a természetben” címmel sor került egy olyan programsorozatra, amely megmutatta, hogy közvetlen környezetünkben is mennyi felfedezésre váró természeti csoda, megismerésre váró helyi érdekesség van – és miközben ismereteinket gyarapítjuk és aktívan kirándulunk, a környezetünket is kíméljük, hiszen minimálisra csökken például a közlekedés okozta környezeti terhelés.
Hat héten keresztül tartott a rendezvénysorozat, melyen összesen csaknem 900-an zöldültek és fordultak a természetben. Hogy ez mit is jelent? A kisebbeknek, azaz óvodásoknak és kisiskolásoknak a békéscsabai Széchenyi liget és a liget mellett található lepkebarát kert kínált érdekes és felfedezésre váró természeti kincseket – és hogy az élmény maradandó és „hazavihető” legyen, kézműves foglalkozás egészítette ki a programot. Összesen 523 fő vett részt ezen az úgynevezett „Ligeti sétán”.
A nagyobbakat, vagyis a felső tagozatosokat és a középiskolásokat már igazi ökoturisztikai élmény várta: egy, a Körösök vidékéről és a természetben való helyes viselkedésről szóló ismeretterjesztő előadás után a csoportok életkoruknak, érdeklődésüknek és kondíciójuknak megfelelően választhattak különböző hosszúságú gyalogos, kerékpáros vagy kenus túrák közül. A legnépszerűbb természetesen az Élővíz-csatornán való kenuzás volt, melyet 251 fő teljesített.
A program emellett lehetőséget biztosított pedagógusok számára is, hogy a három túranemet ingyenesen kipróbálják és így megismerjék annak lehetőségét, hogy hogyan lehet élménydús, élvezetes, ismereteket gyarapító, ökotudatos és – az utazás- és szállásköltség alól mentesülve – kedvező árú osztálykirándulásokat szervezni.
Most pedig a gyerekeken a sor. Itt a nyár, a szünidő, reméljük minél többen csábítják ki a szüleiket a természetbe és mutatják meg azokat a csodákat, melyeket ők maguk a program során megtapasztaltak. Jöhet a családi zöldülés és
fordulás!
 
www.zolduljfordulj.eu

2011. június


 

Zöldülj! Fordulj! – a természetben

Május és június az osztálykirándulások  időszaka. Sok esetben azonban gondot okoz az, hogy hová is utazzanak el az osztályok, ahol szép tájakat láthatnak, hasznos ismereteket szerezhetnek, de kitétel az is, hogy ne legyen túl költséges.  
A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület KEOP 6.1.0/B/09-2010-0063 számú, „Zöldülj! Fordulj! – komplex szemléletformáló programsorozat megvalósítása a Körösök Völgyében” című projektje keretében „Zöldülj! Fordulj! –a természetben” címmel sor kerül egy olyan programsorozatra, amely megmutatja, hogy közvetlen környezetünkben is mennyi felfedezésre váró természeti csoda, megismerésre váró helyi érdekesség van – és miközben ismereteinket gyarapítjuk és aktívan kirándulunk, a környezetünket is kíméljük, hiszen minimálisra csökken például a közlekedés okozta környezeti terhelés.
A hat héten keresztül tartó rendezvénysorozatnak két fő célcsoportja van: a kiránduló gyerekek és azok a pedagógusok, akik keresik annak lehetőségét, hogy ökotudatos módon a lehető legélménydúsabb kirándulást kínálják osztályuknak.
A gyerekek számára május 2. és június 15. között 20 munkanapon keresztül biztosítunk túrázási lehetőségeket Békéscsabán és környékén. Ki-ki életkorának és kondíciójának megfelelően választhat a gyalogos, kerékpáros és vízi túrák között, különböző hosszúságú távokat teljesítve.
A pedagógusok számára három alkalommal kínálunk túrákat, ahol  alkalmanként egy-egy túraformát körbejárva és kipróbálva felkészítjük őket arra, hogy hogyan lehet élménydús, élvezetes, ismereteket gyarapító, ökotudatos és – az utazás- és szállásköltség alól mentesülve – kedvező árú osztálykirándulásokat szervezni.
Mindkét programon képzett túravezetők kísérik a csoportokat és elismert szakemberek tartanak ismeretterjesztő  előadásokat.
A programokon való részvétel INGYENES, ugyanakkor – a túrák korlátozott száma miatt – jelentkezéshez és regisztrációhoz kötött.
További információ a www.zolduljfordulj.eu honlapon. Regisztráció a 66/445-885-ös telefonszámon.

 

2011.május

Zöldülj! Fordulj! – a ház körül

 A békéscsabai Körösök Völgye Látogatóközpont 2011. április 4. és15. között szemléletformáló interaktív kiállításra várta a látogatókat. Az ERFA támogatással megvalósuló programra 12 partner településről és a környező települések oktatási intézményeiből két héten keresztül érkeztek óvodás, általános és középiskolás csoportok. A két hét alatt több mint 1000 fő járta végig a tematikus Zöld Műhelyeket, melyek játékos formában, interaktív elemekkel igyekeztek bevezetni minden kis és nagy érdeklődőt a „házon kívüli zöldülés”, azaz  a tavaszi kertészkedés,  a komposztálás, a biokertészet, a madárbarát kert rejtelmeibe és rávilágítani arra, hogy miért is olyan fontos és környezetvédelmi szempontból hasznos a helyi termékek előnyben részesítése. A kiállítást természetes anyagokat (textilt és gabonát) felhasználó kézműves foglalkozások színesítették. „Félidőben” vagyis április 9-én „Zöldülj! Fordulj!” Családi Nappal színesítettük a programot, ahol finom gyógyteákat és bioalmát kóstolgatva formálódhatott a családok szemlélete és kaphattak ötleteket a környezettudatosabb életmódhoz.

Aki részletesebben is kíváncsi az interaktív Zöld Műhelyekben folyó munkára, azaz részletes beszámolót olvashat a program honlapján: www.zolduljfordulj.eu

 

 2011.április


 

 

Zöldülj! Fordulj! a ház körül

 

 


A tavasz visszavonhatatlanul megérkezett. A napsugarak előcsalogatják az ég kékjét, a mezők és erdők zöldjét, a madarak dalát és az emberek mosolyát. Jó ilyenkor kint lenni a ház körül és élvezni az ébredő természet megannyi rezdülését: nyomon követni a rügyek pattanását, a földből kibújó növények fejlődését.

Idén tavasszal sok gyermek és felnőtt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület programjainak segítségével még közelebb kerülhet ehhez az általános „zöldüléshez”.

A KEOP-6.1.0/B/09-2010-0063 azonosítási számú, „Zöldülj! Fordulj!” Komplex szemléletformáló programsorozat megvalósítása a Körösök Völgyében című projekt keretében két hetes programsorozat indul április 4-én Békéscsabán, a Széchenyi ligetben található Körösök Völgye Látogatóközpontban.

A programsorozaton belül hétköznap óvodás, általános és középiskolás csoportok érkeznek 12 partnertelepülésről, hogy interaktív foglalkozásokon műhelyvezetők segítségével hasznos ismereteket szerezzenek a helyi és bio termékek fontosságáról, a biogazdálkodás és a komposztálás hasznosságáról, a madárvédelemről és a madárbarát kertek kialakításának lehetőségeiről, az egészséges étkezés alapjául szolgáló csírákról és magvakról. Bár mindannyian rendelkezünk több-kevesebb információval ezekről a témákról, most lehetőség nyílik a gyerekek számára közelebbről megismerkedni, kipróbálni a környezetvédelem eme nagyon is fontos szegmenseit. Hogy miért is? Mert ezek olyan témakörök, melyek nagyobb ráfordítás és megerőltetés nélkül, könnyen bevezethetőek a mindennapokba, így a gyerekek – és velük együtt a család – szinte észrevétlenül válhat „környezetbaráttá”.

Ám ha a család „nagyja” az „aprajának” nem hisz, csakis a saját szemének, fülének, akkor az április 9-én a Körösök Völgye Látogatóközpontban megrendezésre kerülő Családi Napon meghallgathatja a komposztálásban országos szaktekintélynek számító Gellért Miklós (SZIKE Egyesület) előadását arról, hogy „komposztálni mindenki tud, még az is, aki nem tudja magáról, hogy tud”. A kicsiket és nagyokat emellett a témákhoz kapcsolódó játszóház, bio termékek kóstolója, biopiac várja.

Természetesen, ha igazi változásokat szeretnénk elérni, nem csak a családok gondolkodásmódját, szemléletét és mindennapi életmódját kell átállítani, hanem meg kell próbálni magasabb szinten is változásokat elérni. Ha belegondolunk, étkezéseink közül legalább egy nem otthon, hanem a menzán, a közétkeztetésben zajlik. Mindannyian sejtjük, hogy itt nem helyi alapanyagokat használnak fel (hogy bio termékekről már ne is beszéljünk!) Pedig – mint ahogyan azt már néhány helyen talán kényszerűségből is felismerték – nagyon fontos lenne a helyi alapanyagok előnyben részesítése. Hiszen a helyben megtermelt áru esetében a környezetet és a pénztárcát is terhelő szállítás minimálisra csökken; ha helyi terméket vásárolunk, azzal az itt élő és dolgozó gazdákat támogatjuk, nem pedig a multikat; emellett bizonyított tény, hogy az emberi szervezet számára azok a gyümölcsök, zöldégek és gabonafélék a leghasznosabbak, melyek lakóhelyének 100 km-es környezetében őshonosak. Jó gyakorlatok vannak: a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület által koordinált „Mi Menzánk” rendezvény keretében az ország 13 településének 15 menzáján két alkalommal helyi termékekből készült helyi specialitásokat tálaltak fel nagy sikerrel. A próba tehát jól működött, folytatása mindenképpen lesz. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület is igyekszik bemutatni néhány jó példát azon az április 8-án megrendezésre kerülő workshopon, mely szintén része a programnak, remélve ezzel azt, hogy néhány település talán a mi régiónkban is részt vesz ebben, vagy ehhez hasonló kezdeményezésekben.

A programkínálat tehát változatos, interaktív és emberközeli. Az egyesület környezeti nevelési filozófiája az, hogy az ijesztgetés és bonyolult képletek helyett inkább a hétköznapi, átélhető és örömet okozó változásokra teszi a hangsúlyt. Csak egy példa: kóstoltak már Önök búzacsírát, melynek „gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető, a daganatos és szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet” és emellett olyan finom, hogy hmmmm…. Nálunk kipróbálhatja!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2011.marciusA Körösök Völgye Natúrpark Egyesület megalakulásának célja, indoka:

A Körösök völgye összefüggő biogeográfiai egység, amely érzékeny, sérülékeny ökoszisztéma, ezért ökológiai stabilitásának megőrzése, a lakosság, a környezet és a gazdaság egészséges rendszerbe foglalása a projekt fő indoka és célja, ahol a fenntarthatóság elve alapján a természeti - környezeti értékeknek van elsőbbsége.

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület megalakulása:

2002. április: szervezés megkezdése, személyes találkozók a térség településeinek vezetőivel
2002. július 9.: alakuló ülés megtartása, alapszabály elfogadása, elnökség, felügyelő bizottság megválasztása
2002. szeptember közepe: bírósági bejegyzés, mint kiemelten közhasznú egyesület

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület területének térképe:
 


A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület eddigi tevékenysége:

 • bizottságok megalakítása óta folyamatos adatgyűjtés az egyesület tagjaitól a stratégiai program alapján (Pl. helyi értékek, túraútvonalak stb.)
 • az egyesület egyedi arculatának kialakítása, folyamatos kommunikáció:
   - egyesületi logó
   - arculati kézikönyv
   - cikkek, ismertetők megjelentetése
 • folyamatos pályázatírás: régiós, kormányzati, PHARE-CBC, Európai uniós pályázatok
 • 2003. április: Natúrpark Konferencia, Békéscsaba. - a jövőben évente kétszer tervezünk konferenciákat, az egyesület. tagjainak településein, mindig más-más helyszíneken
 • stratégiai program elfogadása, középtávú operatív.program elkészítése
 • kapcsolatkiépítés a Körösök vízgyűjtő területének romániai.oldalával tükörprojektek kidolgozása céljából

A Körösök Völgye Látogatóközpont festői környezetben, a Széchenyi liget közepén fekszik, Békéscsaba belvárosából indulva kellemes, ötperces sétával megközelíthető. A 2007-ben a „Körösök Lágy Ölén” elnevezésű projekt keretében kívül-belül gyönyörűen felújított épület, melyet a csabaiak ezidáig „Sörkert” néven ismertek, az új külsőhöz új tartalmat is kapott: bázisa szeretne lenni különböző környezet- és természetvédelmi kezdeményezéseknek, kulturális megmozdulásoknak. Elhelyezkedése, felszereltsége, termeinek kialakítása lehetőséget teremtenek arra is, hogy konferenciák illetve nagyobb családi rendezvények kedvelt színhelyévé váljon.

Elhelyezkedés:
Körösök Völgye Látogatóközpont
5600 Békéscsaba
Széchenyi liget

Levelezési cím:
Körösök Völgye Natúrpark Egyesület
5600 Békéscsaba
Szent István tér 7. Pf: 530. 

Telefon/Fax: 66/445-885 

Munkatársak:
Czank Dóra
központvezető
20/449-2141
czank.dora@korosoknaturpark.hu 

Kovács Krisztián
munkaszervezet-vezető
20/910-7577
naturpark@globonet.hu 

Bonyhádiné Pásztor Enikő
szakmai témafelelős
20/449-2210
korosoknaturpark@gmail.com 

Fábián Anna
irodavezető
20/318-0028
latogatokozpont@globonet.hu
 

Zelenyánszki Gabriella
multimédia-fejlesztő
20/425-0925
info.kvne@gmail.com

A „Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök völgyében” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttm ködési Program 2007- 2013 keretében valósult meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben él ő embereket, közösségeket és gazdasági szerepl őket az együttmű ködésbe bevont térség közös fejlesztésének el segítése érdekében, a határmenti térség alapvető er ősségeire építve.